TÁBOR 2014




Expedice Robinson

Kralice nad Oslavou 2014

12. 7. – 26. 7. 2014

fotky z tábora







Po vzoru největšího z trosečníků Robinsona Crusoe jsme si letos vyzkoušeli, jak je náročné přežít na ostrově a spoléhat se jen sám na sebe.

Na expedici Robinson se přihlásilo 38 členů, kteří byli rozděleni do 5 týmů. Skupinky si zvolili svoje originální názvy:
- RPSPVSNOV – Robinson přijde s Pátkem ve středu na ostro-v
- Akizyf
- POMOKOMOKO – Pomsta mořských kobyl mořským koníkům
- Malakal
- Počkej si… Přepočítávám


Hlavním cílem bylo přežít nejvíce dní na ostrově a vyzkoušet si záludnosti, kterým byl vystaven i Robinson. Následující text bude obsahovat nejdůležitější okamžiky z našeho dobrodružství na ostrově.


Při plavbě na lodi mířící do Brazílie vypukla veliká bouře, která rozložila loď na kousky. Všichni členové ztroskotali. Nejdůležitější bylo pokusit se zachránit z trosek lodi vše co se bude hodit k ulehčení přežití na ostrově. První večer jsme udělali velký signální oheň, kterým jsme oslavili naše přežití a pokusili se jím přivolat pomoc, ale žádná loď okolo neplula. Pro zlepšení atmosféry jsme si zazpívali a začali jsme Písní proti trudomyslnosti.

Další den jsme se vydali na průzkum ostrova. Nejdůležitější bylo najít zdroje pitné vody, proto jsme ostrov zmapovali. Nalezli jsme jedlé plody, které alespoň na čas zastavili náš hlad. Donesli jsme si kůl, z kterého jsme vytvořili kalendář, abychom neztratili přehled o dnech strávených na ostrově. Abychom se více a hodnotněji najedli, tak jsme si s vyrobenými luky ulovili místní zvířata. Vytvořili jsme sluneční hodiny, abychom neztratili pojem o čase. Postavili jsme si co nejvyšší chýši, aby nám nelezli do chýše různé breberky. Na zahřátí jsme si uvařili čaj.

Dále se nám podařilo nalézt krvavé stopy raněného zvířete, které jsme stopovali. Odpoledne jsme se plavili na voru na nejbližším jezeře a podařilo se nám nalézt vzkaz v láhvi. Vzkaz zde zanechal samotný Robinson, který psal, že zrovna slaví Vánoce. Rozhodli jsme si Vánoce také oslavit a protože jsou to svátky klidu, tak jsme si s bobříkem mlčení ozdobili vánoční stromeček.

Jeden den se nám poštěstilo a na pobřeží začalo vylézat ohromné množství želv, které snášeli své vejce do písku. Podařilo se nám nasbírat tolik vajec, že jsme měli suroviny na obrovskou omeletu. Ale sbírání nám znesnadňovali želvy, které svá hnízda hlídaly.

Jedno krásné ráno jsme našli lidské stopy v písku. Nejsme na ostrově sami! Musíme to jít prozkoumat, proto jsme se vydali na dvoudenní výpravu podél řeky. Večer se nám vlastníky stop podařilo dohnat. Každý jsme zachránili svého Pátka. Učili jsme se s Pátkem dorozumívat. Abychom zvýšili šanci na záchranu z opuštěného ostrova naučili jsme se komunikovat v morseovce.

Po tolika dnech prožitých na ostrově jsme se již ztotožnili s myšlenkou, že záchrana nepřichází a budeme se muset zařídit, abychom na ostrově přežili co nejdéle. Ochočili jsme si zvířata, abychom měli lehčí přísun potravy.

Konečně loď na obzoru! Ale ne, jde o loď pirátů! Po zdlouhavé a náročné bitvě se piráti stáhli. Piráti se na ostrov vydali znovu, protože zde hledali poklad. Na jejich další návštěvu jsme již byli lépe připravení a podařilo se nám jim ukrást mapu pokladů a zmocnit se pirátské lodi. Nejdřív nalezneme poklad a pak můžeme odplout zpět do civilizace!

Nalézt poklad nebylo vůbec jednoduché. Aby se nám to podařilo museli jsme předvést své trosečnické dovednosti. Všem družinám se nakonec podařilo dorazit úspěšně do cíle, kde je čekalo překvapení v podobě samotného Robinsona!

fotky z tábora